Når målet er nået

Hvad gør du, når du har opnået dit mål, og en følelse af tomhed efterfølgende breder sig? Og hvordan kommer du i gang med træningen igen? De spørgsmål har løbetræner Mathias Kolringen søgt svarene på.

Problemet er, at det typisk tager kroppen fire uger at komme sig over et marathon og helt op til seks uger at komme sig over en ironman. Det betyder ikke, at man ikke kan træne, men det betyder, at man ikke kan træne lige så hårdt og intensivt som før ”målet”.

Armene kommer hurtigt ned efter at målstregen er krydset, og målet er nået. Den hverdag man i måneder har kendt, med masser af træning, er pludselig væk, og man kan næsten blive overvældet af en følelse af kedsomhed. Egentlig burde man jo nyde det. Man burde slappe af, smække fødderne op, spise god mad eller bare lave ingenting. Den går bare ikke rigtigt. I alt fald ikke for mig. Selvom lysten til at løbe de første par dage er begrænset, kommer den igen, i takt med at ømheden i kroppen forsvinder. For mig har det flere gange betydet, at jeg er gået i gang med at løbe for tidligt med kedelige overbelastningsskader til følge. Problemet er, at det typisk tager kroppen fire uger at komme sig over et marathon og helt op til seks uger at komme sig over en ironman.

Det betyder ikke, at man ikke kan træne, men det betyder, at man ikke kan træne lige så hårdt og intensivt som før ”målet”. Men hvordan kommer man så ”rigtigt” i gang igen, og hvordan undgår man ”tomheden”, efter at målet er nået? De spørgsmål har jeg stillet den professionelle triatlet, Helle Frederiksen, for at få en topatlets vinkel på det, mange løbere kæmper med. Endvidere har jeg også stillet spørgsmålene til Kenneth Munk, og som til dagligt hjælper løbere med at nå deres mål.

For mig er det vigtigt at koble helt af. For eksempel ved at tage på en lille ’road trip’ rundt i Danmark og besøge venner og familie.
– Helle Frederiksen

En lang sæson
To ugers pause i oktober måned markerer afslutningen på en lang og hård sæson for triatleten Helle Frederiksen. Som professionel atlet er de to ugers pause afgørende for succesen i den kommende sæson. Udover at kroppen får en tiltrængt pause, så skal ”sulten” genfindes.

”For mig er det vigtigt at koble helt af. For eksempel ved at tage på en lille ’road trip’ rundt i Danmark og besøge venner og familie,” fortæller Helle Frederiksen og fortsætter: ”Undervejs giver jeg mig selv lov til at blive rastløs og til at mærke, at det kribler i benene for at komme i gang igen.” Pausen bruges også til at analysere sæsonens resultater, som holdes op i mod træningen. Simple spørgsmål som ”hvor gik det godt?” og ”hvor gik det dårligt?” giver et brugbart billede af, hvor træningen skal optimeres forud for den kommende sæson.

Samtidigt er der også noget mentalt givende ved at spole filmen tilbage og genopleve forløbet. Fra dag ét hvor man traf beslutningen om at ville opnå et bestemt mål, og frem til man krydser målstregen.

I gang igen
Når man befinder sig midt i en sæson eller er godt på vej mod målet, er det tit svært at se fejl og mangler i sin træning. En analyse, som dén Helle Frederiksen gennemfører, kan forhindre, at man begår de samme fejl igen og igen. En analyse kan også have betydning for, om man selv tror på træningsmetoden, noget der ikke er uvæsentligt i et langt og hårdt træningsforløb. Samtidigt er der også noget mentalt givende ved at spole filmen tilbage og genopleve forløbet. Fra dag ét hvor man traf beslutningen om at ville opnå et bestemt mål, og frem til man krydser målstregen. Efter sin pause begynder Helle Frederiksen langsomt at trappe op igen. I starten af træningsforløbet er der meget fokus på ’core’-styrke, som ofte undervurderes af mange løbere. Som sæsonstarten nærmer sig, træner Helle Frederiksen mindre styrke og mere hurtighed. Det med hurtighed er der i alt fald noget om, for Helle Frederiksen tilbagelægger typisk OL-distancens 10km løb på ca. 34 minutter.

Det er vigtigt at finde ude af, hvad dit overordnede mål er. Spørg dig selv, om det er oplevelsen af at deltage og gennemføre, eller om det handler om at forbedre præstationen.
– Kenneth Munk

Plan efter plan
Selvom jeg godt ved, at kroppen har brug for en pause, så er det ofte her, jeg fejler. Tålmodighed er ikke en af mine dyder, og ofte vil jeg bare hurtigst muligt i gang igen. Heldigvis har løbetræner Kenneth Munk  en løsning på det problem. De fleste af os ”normale” motionister lægger en mere eller mindre struktureret plan for at nå vores mål. Uanset målet og vejen derhen så tænker vi typisk ikke over, hvad der skal ske, efter målet er nået. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan man kommer videre og i gang med at træne igen.

Ifølge Kenneth Munk bør man lægge en plan for de første fire uger, efter at præstationen er fuldført. De fire uger skal først og fremmest bruges til at sikre en god restitution af sener, knogler og muskler, men det er også vigtigt med en mental pause. Træning skal i denne periode ikke glemmes, men andre aktiviteter skal prioriteres. Man skal blandt andet huske at gøre nogle af de ting, man har drømt om under træningsforløbet. Spise en stor bøf, sove længe i weekenden eller gå ud og feste med vennerne. Det er også oplagt at give drømmene frit spil i restitutionsperioden, for selvom man undervejs mod målet godt kan bande det hele langt væk, så har løb det med at bide sig fast som livsstil, og så er der ikke langt til opstillelsen af det næste mål.

Målet, vejen dertil, eller?
”Det er vigtigt at finde ude af, hvad dit overordnede mål er. Spørg dig selv, om det er oplevelsen af at deltage og gennemføre, eller om det handler om at forbedre præstationen”, siger Kenneth Munk, der mener, at alle bør tænke over det spørgsmål og tilpasse deres mål efter svaret. Hvis man ikke er topatlet, bør man for eksempel ikke løbe mere end to marathonløb om året. Mere kan kroppen ikke klare, især ikke hvis man presser sig selv og går efter en god præstation. Selvom jeg er langt fra en OL-medalje, så betyder træning meget for mig. ”Målet” ser selvfølgelig flot ud på løbe-CV’et, og jeg vil gerne kunne yde en god præstation på dagen. Der er noget spændende og lærerigt i at presse sig selv, men det er den daglige træning, der er vigtig. Mit liv må ikke stoppe ved målstregen. Det skal være starten på noget nyt.

 

Artiklen er fra LøbeMagasinet